Interview Elze Polman over zoetwaterzoogdieren
“Ik word vaak gevraagd: ‘Waar zie je de otter?’ Daarop geef ik als antwoord: ‘Die zie ik dus helemaal niet. Ik zie alleen de poep.’”
Otterpoep en beverbitterballen
Elze Polman is projectleider bij de Zoogdiervereniging, waar zij zich bezighoudt met waterzoogdieren. Vooral over de otter en bever weet zij veel te vertellen en dat doet ze dan ook vol enthousiasme. “De otter en bever zijn in Nederland uitgestorven door de mens, maar door ons ook weer geherintroduceerd. Mijn doel is om te zorgen dat we als mens duurzaam samenleven met dieren zoals de otter en de bever.” Hoe het met de otter gaat, doet Elze dus vooral door naar poep te zoeken.
“Otters willen dat andere dieren en andere otters hun poep ruiken. Daarom poepen ze op opvallende plekken, onder bruggetjes bijvoorbeeld in de buurt van drukke steden. Daar kan je flinke otterpoep vinden terwijl boven je hoofd de auto’s langs sjezen.” Bij mijn vraag hoe je otterpoep het beste kan herkennen, komt er een glimlach rondom haar mond. “De poep van de otter moet je vooral ruiken. Als je die geur eenmaal hebt geroken, blijft deze wel hangen. Qua uiterlijk kan je visgraten erin zien en kleine schubjes. Meestal is de poep enigszins grijsachtig, of roodachtig als er een kreeft verschalkt is.” De poep van de bever is totaal anders. “Als je beverbitterballen vindt, zoals ik de poep ook wel noem, is dat enorm gaaf. Ze poepen in het water en dus spoelt het vaak weg. De beverbitterballen bestaan volledig uit van die houtschaafsels dat je denkt van: is dat niet pijnlijk om eruit te poepen?”
Chillende bevers
Andere sporen van de bever zijn wel goed op te merken als ze in een gebied zitten: afgeknaagde takken bijvoorbeeld. Om de bever zelf te kunnen zien, moet je vooral in de schemering en in de nacht op zoek. Soms heb je echter geluk. “Ik ben een keer ’s ochtends rond 10 uur op weg gegaan met een vlogger om op zoek te gaan naar beversporen. Ik waarschuwde van te voren: “We zien geen bevers hoor, de kans dat je ze ziet is super klein. Zeker rond dit tijdstip. Maar we kwamen daar aan en twee bevers zaten zich uitgebreid te poetsen. Ze gingen nog helemaal niet naar bed. Ze waren daar lekker aan het chillen.”
Elze wil de kijkers van haar Nature Talk meer leren over deze zeer verschillende soorten. “Ik hoop vooral dat men geïnspireerd raakt om naar buiten te gaan en te genieten van alles om ons heen. Wees trots dat we als waterland samenleven met zulke mooie dieren, maar nuchter genoeg om te beseffen dat er soms botsingen zullen zijn tussen dier en mens. Hou een open blik en geef dieren de ruimte, dan zul je zien wat het oplevert.”
2021 is uitgeroepen tot het jaar van de otter, dus mocht je alvast in het onderwerp willen duiken dan is daar veel informatie over te vinden.
Doe-tip Zoetwaterzoogdieren
Zoetwaterzoogdieren zijn vaak lastig te spotten. Hun sporen zijn wel goed te vinden. Na het zien van de talk weet je dat er meer beversporen zijn dan alleen de bekende potloodpunten. Ga op zoek naar beverglijbanen, kleine afgeknaagde takjes, hun geurmerken, een beverdam of "beverbitterballen". Als je echt geluk hebt zie de misschien toch nog de bever zelf! Geef jouw waarnemingen via bijv. Waarneming.nl door (ook andere dieren die je onderweg spot).
En als je weer thuis bent, kijk dan de prachtige en bijzondere film van Hilco Jansma "De otter, een legende keert terug”, gefilmd in Nederland.
Veel plezier!
470