Registreren
Inloggen
Search
×
Search
Menu
Over SoortenNL
Organisaties
Cursussen
24uurNatuur
Symposia
Agenda
Vacatures vrijwilligers
Nieuws
FAQ over Natuur
Natuurkwaliteit
Soorten
Gebieden
Help
Activiteiten
Groenkijkers
Amfibieën zijn koudbloedige, gewervelde dieren. De meeste soorten zijn sterk gebonden aan water. In Nederland komen 16 soorten amfibieën voor, opgedeeld in kikkers, padden en salamanders.
Amfibieën
Dagvlinders behoren tot de best onderzochte insecten. De vleugels van deze Lepidoptera (Grieks voor schubvleugeligen) zijn bedekt met schubben. Zo krijgen ze de voor ons zichtbare kleuren en tekening. Van de 76 soorten dagvlinders in Nederland zijn er 15 verdwenen en slechts 29 niet bedreigd.
Dagvlinders
Korstmossen zijn een symbiose van een schimmel en een alg. Ze komen in allerlei kleuren voor en hebben een voorkeur voor droge groeiplaatsen. Veel korstmossen zijn gevoelig voor luchtvervuiling. In Nederland komen zo'n 800 soorten voor.
Korstmossen
In Nederland komen ongeveer 65 soorten libellen en juffers voor. Ze zetten hun eitjes bij water af, en brengen het grootste deel van hun leven als larve onderwater door. Afhankelijk van de soort vervellen de larven negen tot zeventien keer. Uiteindelijk vervellen ze een laatste keer, en komen als volwassen libel tevoorschijn.
Libellen
Op dit moment zijn uit Nederland ruim 260 soorten weekdieren bekend met een 'mariene' leefwijze. De leefwijzen en functies van al deze soorten zijn zeer divers.
Mariene weekdieren
Mossen zijn kleine groene planten die al vroeg in de evolutie zijn ontstaan. Mossen hebben geen wortels en nemen voedingsstoffen direct op via het blad. Mossen houden van vochtige plekken. Er zijn zo'n 600 soorten in Nederland.
Mossen
Nachtvlinders vormen een soortenrijke groep binnen de orde
Lepidoptera
(Grieks voor schubvleugeligen). In tegenstelling tot dagvlinders zijn de meeste soorten vooral 's nachts actief. Om ze te zien kunnen veel soorten met kunstlicht of stroop worden gelokt.
Nachtvlinders
Er bestaat een ontzagwekkende verscheidenheid aan ongewervelden buiten de gekende groepen die op deze website zijn behandeld. Voor een deel daarvan zijn ook Rode Lijsten opgesteld – bijen, haften, kokerjuffers, platwormen, sprinkhanen en steenvliegen – en een zeer klein deel ervan – enkele keversoorten – is opgenomen op de Europese Habitatrichtlijn.
Overige ongewervelden
Paddenstoelen zijn voor velen een typisch verschijnsel voor in de herfst. Van de ruim 5000 soorten in Nederland komt een flink aantal het hele jaar voor, bijv. op bomen en op dood hout. In de atlas staan naast paddenstoelen ook roesten en slijmzwammen.
Paddenstoelen
Reptielen zijn koudbloedige, gewervelde dieren. In Nederland komen zeven inheemse en enkele exotische soorten voor. Met enige regelmaat spoelen zeeschildpadden aan op de Nederlandse stranden, dit zijn dwaalgasten.
Reptielen
Vissen zijn koudbloedige, gewervelde dieren. In de Nederland wateren komen circa 170 vissoorten voor. 100 soorten leven vrijwel alleen in zoute wateren. In deze atlas worden ook soorten behandeld die zich niet in Nederland voortplanten, maar die wel regelmatig worden waargenomen.
Vissen
De meeste uit Nederland bekende landslakken spelen een belangrijke rol bij het composteren van bladstrooisel en andere processen in de bodem. De meeste soorten eten vooral oud blad, schimmels, valhout, mos en dergelijke en zijn nuttige composteerders en opruimers.
Landslakken
In Nederland komen ruim 2300 soorten vaatplanten in het wild voor, waarvan er ongeveer 1450 inheems zijn. Vaatplanten omvatten zaadplanten (kruiden, bomen, grassen) en sporenplanten (wolfsklauwen, varens, paardenstaarten).
Vaatplanten
Zoogdieren zijn warmbloedige, levendbarende gewervelde dieren die hun jongen zogen. In Nederland komen circa 106 soorten voor, waaronder insecteneters, vleermuizen, roofdieren, evenhoevigen, walvissen, haasachtigen en knaagdieren.
Zoogdieren
Onder de zoetwaterweekdieren vallen de slakken en tweekleppigen die leven in de zoete en binnendijkse brakke wateren. Alle soorten spelen een belangrijke rol in het voedselweb van de Nederlandse sloten, moerassen, meren, kanalen en andere wateren.
Zoetwaterweekdieren
Gebruiksovereenkomst
Privacybeleid
© PlumIT
Back To Top