Symposia

Interview Brendan Oonk over dieren en wieren van de zee
Admin
/ Categorieën: Nature Talks

Interview Brendan Oonk over dieren en wieren van de zee

“Ik heb in mijn lamplicht tijdens een nachtduik de “bevalling” van een krab meegemaakt.”

Brendan Oonk is in zijn dagelijks leven biologiedocent, maar in zijn vrije tijd betreed hij de wondere wereld van het zoute water. Door zijn avonturen als duiker en als vrijwilliger bij stichting ANEMOON komen er veel bijzondere verhalen bij hem bovendrijven.

Als kind woonde hij in de achterhoek waar geen zout water te vinden is. In 2000 ging hij op vakantie naar Australië. Zo’n trip is niet compleet zonder een duik bij het Great Barrier Reef. Tijdens de duikcursus die hij daarvoor volgde in eigen land, ontdekte hij dat je niet zover hoeft te reizen om iets moois tegen te komen. “Er ligt een hele wereld onder het wateroppervlak die fantastisch interessant, prachtig mooi en inspirerend is.” 

Volgens Brendan weten te weinig mensen hiervan. Door ze enthousiast te maken over het onderwaterleven, probeert hij de natuur te beschermen. “Het is lastig onder het wateroppervlak te kijken, waardoor mensen minder geneigd zijn deze natuur te beschermen.” Het spreekwoord onbekend maakt ongeliefd is hier overduidelijk waar. “De natuurwetgeving beschermd de onderwaterwereld niet. Als er bijvoorbeeld staalslakken gebruikt worden om de dijk te verstevigen, kunnen deze zonder problemen in het water worden gedumpt. Worden ze echter aan de andere kant van de dijk gelegd, overtreden ze zo’n beetje elke natuurwet die er is.”

En wat kan je dan allemaal tegenkomen in ons water? “Als je onder water kijkt, ligt het meest interessante deel vlakbij de kust, tussen de 5 en 10 meter. Daar zag ik laatst een sepiola dwerginktvis. Als er een onderwaterdier door Disney zou zijn getekend, dan is dat deze. Intens schattig, grote ogen en maar 5 centimeter. Alles eraan is prachtig.“ Duiken we verder in zijn voorstelling van het onderwaterleven, dan zien we onder andere heremietkreeftjes, zeepaardjes, krabben met eitjes onder de tegen de buik geklapte staart en fascinerende doorzichtige zeenaaktslakken voorbij komen.

Je hoeft echter je zwembroek niet aan te trekken om iets leuks te zien. “Het stuk dat droogvalt met laagwater op een dijk of pier, daar leeft echt super veel. Als je een beetje een leuke plek hebt, vind je in een uur zo 100-200 soorten.” Brendan komt direct met een verassend feitje over het getijdegebied. “Er wachten vissen boven water af totdat het water weer terugkomt. Dat vissen twee keer zes uur per dag onder een steen liggen in het getijdegebied, dat stellen we ons niet voor.”

Wat mensen nog meer niet doorhebben is de enorme soortenrijkdom die er bestaat. “Als je je met onderwaterbiologie bezighoudt, bekijk je alle kreeftachtigen, alle vissen, alle weekdieren ga zo maar door. Ik weet bijna niks van wieren, of van de 200-300 wormen die er voorkomen. Alleen de wieren komen al uit drie verschillende rijken!” Tijdens zijn Nature Talk op 24 februari 2023 kan de kijker zijn teen dippen in deze enorme verscheidenheid. “Ik ga het hebben over het intergetijdengebied omdat mensen daar makkelijk toegang toe hebben als het laag water is.”

Printen
543
Back To Top