Natuurevent: Minder soorten door stikstof
Admin
/ Categorieën: Nieuws

Natuurevent: Minder soorten door stikstof

Vier portretten

We weten inmiddels allemaal dat te veel stikstof slecht is voor de natuur. Maar natuurorganisaties krijgen steeds vaker vragen als: Wat gaat er dan zo slecht? En wat merkt de natuur hier dan precies van? SoortenNL vindt het de hoogste tijd om antwoord te geven op die vragen en organiseert daarom op donderdag 7 oktober het natuurevent: Minder soorten door stikstof.

“We gaan in gesprek met de inwoners, professionals, vrijwilligers en beleidsmakers van Drenthe over het thema natuur en stikstof,” vertelt Henk de Vries, organisator van deze dag. “Het is belangrijk voor het behoud van de natuur dat iedereen straks kan uitleggen waar het nu echt om gaat en waarom het nodig is om het tij te keren.” Effecten van stikstof zijn niet alleen zichtbaar op de Veluwe of in Noord-Brabant, overal in Nederland zijn voorbeelden te vinden van kwetsbare natuur. Deze dag zijn we bij het Nationaal Park Dwingelderveld.

Tijdens de bijeenkomst worden vier portretten neergezet van soorten die last hebben van te veel stikstof. Michiel Wallis de Vries (De Vlinderstichting) vertelt over gentiaanblauwtjes die van een schrale wereld houden. Jelger Herder van RAVON laat zien dat stikstof de adder boven het hoofd groeit. Konijnen uit balans door stikstof is het voorbeeld waar Marijn Nijssen van Stichting Bargerveen over vertelt. Henk-Jan van der Kolk (BWLG) sluit het eerste deel af met korstmossen als stikstofindicator: groot dooiermos versus eikenmos.

Je ervaart pas echt wat de impact van iets is door het met eigen ogen te zien en beleven. Na de uitleg van de natuurexperts gaan de deelnemers zelf mee de natuur in. In dit Nationaal Park is het de bedoeling dat soorten als het gentiaanblauwtje, de adder, konijnen, korstmossen en vele andere soorten blijven bestaan. Op vaste excursiepunten wordt uitgelegd hoe moeilijk dat voor deze soorten is met te veel stikstof.

Meer informatie over het symposium en het programma is hier te vinden. 

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. 

Vorig artikel #nietzondernatuur
Volgend artikel Programma Nature Talks
Printen
654
Back To Top