Interview Mick Vos over vissen en zoetwaterdieren
Nature Talk
‘Ik wist niet dat hier zo veel vissen zaten.’
Dat is wat Mick Vos vaak te horen krijgt van mensen die aan de kant staan als hij veldwerk doet. Mick werkt inmiddels al 5,5 jaar bij RAVON, de natuurorganisatie die gefocust is op het beschermen van reptielen, amfibieën, vissen en hun leefgebieden.
Zijn werk vertoont een grote variatie, die zijn eigen diversiteit in interesses reflecteert. ‘Ik krijg energie als ik veel verschillende taken heb. Maar, mensen meenemen de natuur in en ze er wat over leren, is denk ik het leukste.’ Zijn interesse in de natuur beperkt zich niet tot de soorten die door RAVON beschermd worden. ‘Ik hou er bijvoorbeeld ook van om naar de Pietersberg te gaan en vlinders te zoeken, of lekker te gaan vogelen in de Eifel.’ Van vissen weet hij echter het meeste af.
Onbekende onderwaterwereld
Daar kan hij dan ook meteen fascinerende verhalen over vertellen. ‘De onderwaterwereld is een verborgen wereld waar veel moois gebeurt.’ Het is mysterieus en dat maakt Mick juist zo nieuwsgierig, maar veel beginnende natuurliefhebbers starten niet met deze soortgroepen. Volgens Mick komt dat doordat het een onbekende wereld is onder het wateroppervlak, die je van buitenaf lastig kan waarnemen. ‘Je beseft niet wat er allemaal onder water zit.’
Toch is er een heel eenvoudige methode om deze onzichtbare wereld een beetje te belichten. Alles wat je nodig hebt, is een zaklamp. ’s Nachts kan je meer vissen zien dan overdag. Op dat moment zijn ze minder schuw en kan je ze met een zaklamp goed bekijken. Probeer het eens bij een sloot, beek of rivier in de buurt.
‘Je beseft niet wat er allemaal onder water zit.’
Speciale soorten, zoals de grote modderkruiper
Tijdens zijn Nature Talk op 17 februari zal hij een tipje van de mysterieuze watersluier oplichten. Dan kun je meer te weten komen over speciale soorten, zoals de grote modderkruiper. Een soort die lucht hapt en daarmee zuurstof kan opnemen via de darmen. ‘De meeste mensen denken dat vissen ademen met kieuwen, en dat is ook zo, maar sommige soorten, zoals de grote modderkruiper, doen het ook nog een beetje anders. Deze verrassend onvisachtige vis doet nog wel meer gekke dingen. Als je gaat kijken bij een bijna opgedroogde sloot, zal je niet verwachten dat dit juist de optimale habitat is voor de grote modderkruiper.’
Fascinerend
Daarnaast zou hij het graag hebben over fascinerend gedrag dat sommige vissen vertonen. De paling bijvoorbeeld, geboren in de Sargassozee ten noorden van Cuba, zwemt duizenden kilometers om bij ons in de rivieren op te groeien. Als je dat weet, klinkt het dubbelzuur dat hun vaak als ze eenmaal zijn aangekomen, de waterwegen worden versperd door dijken en dammen. ‘Die palingen weten gedrag te vertonen waar wij alleen van kunnen dromen. Als wij zomaar in een bootje worden gezet en onze weg moeten vinden, lukt ons dat niet, maar trekvissen zwemmen jaar na jaar naar dezelfde plek.’ Mick heeft een mooi streven met zijn Nature Talk. ‘Ik hoop dat de kijkers na mijn praatje het onderwaterleven meer gaan waarderen.’ Met zijn verhalen moet dit sowieso wel goed komen.
499